Over mezelf

Mijn verhaal

Ik ben opgegroeid als jongste kind van zelfstandige ondernemers in Hove in de provincie Antwerpen. Na economische studies ben ik aan de slag gegaan als btw-adviseur in een middelgroot accountancykantoor. Na 8 jaar alles gegeven te hebben, crashte ik en kreeg ik de diagnose depressie. Na een jaar thuis te hebben gezeten en weinig succesvolle therapie in alle soorten en vormen te hebben gevolgd en ondergaan, besloot ik dat het welletjes was en wilde ik terug aan de slag gaan. Omdat ik niet terug wilde naar mijn functie in loondienst, ben ik in 2013 als zelfstandig bedrijfsconsulent gestart. In eerste instantie ondersteunde ik bedrijven op vlak van administratie, boekhouding en externe communicatie, maar na enkele jaren besefte ik dat ik klanten liever wilde ondersteunen op het vlak van menselijke ontwikkeling. En zo begon ik als zakenpartner in persoonlijke en organisatieontwikkeling bij Management Spark.


Aangezien ik last bleef hebben van depressie, pijn en vermoeidheid en ik door begon te hebben dat externe hulp geen effect had, spendeerde ik het grootste deel van mijn vrije tijd aan een zoektocht naar de genezing hiervan. Ik beoefende dagelijks mindfulness en yoga, ik werkte aan de ontwikkeling van zelfbewustzijn en zelfsturing en ik las alles wat ik kon vinden om mezelf en mijn toestand beter te begrijpen. Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat ik introvert, perfectionistisch en behoorlijk empathisch en hoogsensitief ben, dat ik een gegeneraliseerde angststoornis had en dat ik complex posttraumatische stress (CPTSS) had ontwikkeld. Deze ontdekkingen hielpen mij weliswaar om mezelf en mijn worstelingen beter te begrijpen en te accepteren, maar de symptomen verminderden niet aanzienlijk. Ik leek nog niet tot de kern te zijn geraakt.


Tot ik tijdens de zomer van 2017 vrijwilligerswerk met paarden wilde gaan doen. Ik had enkele jaren eerder mijn passie uit mijn kindertijd herontdekt en wilde daarmee iets concreets doen en tegelijkertijd mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Zo kwam ik terecht op een zorgboerderij waar ze therapeutisch paardrijden aanboden voor volwassenen en kinderen met een mentale of motorische handicap. Die zomer hielp ik mee tijdens inclusie paardenkampjes en kwam ik voor de eerste keer in aanraking met kinderen met autisme. Door dat vrijwilligerswerk vielen de laatste stukjes van de puzzel: ik had autisme, dat ik al mijn hele leven had gemaskeerd, met alle gevolgen van dien. Dankzij die ontdekking heb ik mezelf steeds meer kunnen bevrijden van depressie, vermoeidheid en pijn en leid ik nu een leven, dat mij meer voldoening en vreugde geeft en dat beter past bij wie ik ben en wat ik wil.


Omdat mijn ontwikkelingsproces minder tijd begint te vragen en deel is geworden van mijn dagelijkse routine, besteed ik mijn vrije tijd voornamelijk aan natuurwandelingen, mijn paard en hond, creatief bezig zijn, yoga, lezen, schrijven en tuinieren.

Autismecoach

"Hoe meer ik ontdekte over mezelf, hoe meer ik begon te beseffen hoeveel elementen van mijn persoonlijkheid al die jaren onderdrukt waren geweest."

"Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd."

 

 

Søren Kierkegaard

Ervaring en deskundigheid

Een belangrijk fundament van mijn ontwikkeling als coach heb ik gekregen van mijn mentor/vader Guy Janssens, die sedert 30 jaar actief is als zakenpartner in persoonlijke en organisatieontwikkeling. Als 14-jarige volgde ik mijn eerste workshop bij hem. Sedertdien bleef hij mij begeleiden bij mijn verdere ontwikkeling. Op 33-jarige leeftijd kreeg ik van hem een Lumina Spark profiel cadeau. Wat ik daarin las, heeft mijn persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Naar aanleiding daarvan besloot ik een jaar later om met hem te gaan samenwerken en heeft hij mij tijdens verscheidene workshops en projecten de kneepjes van het vak geleerd om mensen en organisaties te ontwikkelen en transformeren.


Voorts ben ik ervaringsdeskundige op het vlak van leven en werken met hoogsensitiviteit, introvertie, depressie, chronische pijn en vermoeidheid, generaliseerde angststoornis, complex post traumatisch stress syndroom (CPTSS), hoogbegaafdheid en autisme. Ik heb mijn eigen worsteling getransformeerd naar kracht en met de inzichten en kennis, die ik tijdens mijn transformatieproces heb opgedaan, help ik anderen om zichzelf te ontwikkelen en hun worsteling te leren hanteren en transformeren.


Tot slot is mijn ontwikkeling als paardencoach reeds op heel jonge leeftijd gestart. Op mijn 6 jaar ben ik beginnen paardrijden. Vanaf dan tot mijn vroege pubertijd waren paarden mijn passie. Die passie is wat afgezwakt vanaf de puberteit, maar de paarden zijn mij steeds blijven aantrekken. Minstens één keer per jaar ging ik nog ergens in de natuur een begeleide tocht van enkele uren tot dagen maken. Zo kwam ik in de beginperiode van mijn depressieherstel bij toeval terecht in een opleiding 'natural horsemanship'. Daar leerde ik op een natuurlijke manier omgaan met paarden en ontstond de goesting om mensen met paarden te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Om mij hierin te bekwamen, combineerde ik de ervaringen, die ik tijdens die driejarige opleiding heb opgedaan, met workshops over paardencoaching, mijn ervaring als coach en zelfstudie over psychotherapie met behulp van paarden. Ook het proces dat ik met mijn eigen paard en co-therapeut Charlie heb doorgemaakt, heeft bijgedragen aan mijn deskundigheid op dit vlak. Ik was als het ware mijn eerste klant. Sinds januari 2023 ben ik gecertificeerd bij het Centrum voor Paardencoaching voor het cognitief coachen met paarden.